Hoe voorkom je problemen met de belastingdienst na scheiding?

Financieel advies bij belastingaangifte na scheiding

Uit onderzoek blijkt dat er veel fout kan gaan met de belastingaangifte na de scheiding. Veel voorkomende vragen hebben te maken met de aftrek. Dit kan zijn voor de hypotheekrente op het huis dat jullie samen hebben gekocht, of over de toeslagen waar je wel of niet aanspraak op hebt. In dit artikel zullen we in een kort overzicht laten zien waar je op moet letten als je je ook in deze situatie bevindt. Het verkeerd invullen van de belastingaangifte kan namelijk wel duizenden euro’s aan naheffingen tot gevolg hebben.

Vanaf wanneer zijn wij geen fiscale partners meer?

Volgens de belastingdienst zijn jullie geen fiscale partners meer vanaf het moment dat jullie én het scheidingsverzoek hebben ingediend én op een ander adres staan ingeschreven. Dit geld ook voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. In het jaar dat de aanvraag wordt ingediend, is het nog mogelijk om als fiscale partners de belastingaangifte te doen.

Belastingaangifte invullen

Vanaf het moment dat de aanvraag om te scheiden is ingeleverd is het mogelijk om in datzelfde jaar op 3 manieren de belastingaangifte in te vullen. Aangezien men nog een jaar aanspraak kan maken op het fiscale partnerschap is het mogelijk om het samen in te vullen. Op die manier is het mogelijk om nog steeds voordeel te trekken uit het partnerschap. Of je kunt ervoor kiezen om het gezamenlijk, apart in te vullen. Dat wil zeggen dat jullie beiden belastingaangifte doen, maar nog steeds aanspraak doen op het zijn van fiscale partners. Let hierbij wel op de verdeling, je mag namelijk niet uitkomen boven het totaalbedrag van beide inkomens.

Het is ook mogelijk om zelf de belastingaangifte te doen. In dat geval moet je alleen je eigen uitgaves en inkomsten opgeven. Zijn jullie beiden eigenaar van een koopwoning? Geef dan aan dat je voor de helft eigenaar bent.

Aandachtspunten

a. Hypotheek

Zoals eerder aangegeven is de aftrek op hypotheekrente een belangrijk punt. Hier gaat het vaak fout. Beide partijen geven dan aan volledige aftrek te krijgen over de hypotheekrente. Dit is echter niet mogelijk. Het is belangrijk om af te spreken wie bij welke posten aftrek gaat vragen. In het scenario dat jullie beiden besluiten te vertrekken uit de woning. Dan blijft de hypotheekrente nog 2 jaar aftrekbaar. Doordat een scheiding nogal ingewikkelde gevolgen kan hebben voor de belastingaangifte, wordt er geadviseerd een boekhouder of belastingadviseur om hulp te vragen. Lees hiervoor eerst even wat een boekhouder doet zodat u weet wat u kunt verwachten.

Mocht je ex-partner gratis leven in de woning waarvan jullie samen de eigenaar zijn, dan kan dit worden beschouwd als alimentatie.

b. Alimentatie

In het hier bovengenoemde geval moet degene die in het huis woont zijn of haar deel van het eigenwoningforfait aangeven als inkomsten. De ander hoort dit als uitgaves aan te geven. Elke vorm van alimentatie van je ex-partner is belastbaar voor de ontvanger, en aftrekbaar voor de betaler. Daarnaast is het mogelijk voor de ontvanger om de kosten die zijn gemaakt om alimentatie te krijgen af te trekken. Dit zijn dus de kosten voor het vaststellen van de hoogte van de alimentatie en de verdediging die mogelijk nodig is geweest tegen een verlaging. Dit geldt echter niet voor de betalende partij.

c. Toeslagen

Er zijn vele soorten toeslagen waar je aanspraak op kunt doen. Na een scheiding is het erg belangrijk om te kijken welke toeslagen nog van toepassing zijn en welke niet. Zo zul je al snel te maken hebben met een verandering in huurtoeslag door de verhuizing, wordt de zorgtoeslag niet meer berekend op basis van beide inkomsten en adviseren we je om nogmaals te kijken naar het kindgebonden budget en de kinderopvang toeslag. Wil je meer weten over toeslagen, en of deze van toepassing zijn op jouw situatie? Kijk dan even bij de consumentenbond.

Deze aandachtspunten zijn het tipje van de ijsberg. Wil je zeker weten dat de overgang soepel verloopt, denk er dan over na om advies op te zoeken bij een boekhouder of een belastingadviseur.

Wat is het voordeligst voor gescheiden stellen?

In het algemeen is het voordeliger om degene met het hoogste inkomen de kosten te laten aftrekken. Het is dus mogelijk om slim gebruik te maken van het laatste jaar als fiscaal partners. Om te zien wat het voordeligst is voor jullie, is het slim om bij de gezamenlijke aangifte op verschillende manieren de aftrekposten en inkomstenposten te verdelen en te kijken wat het beste werkt. Mocht de relatie het niet meer toestaan om gezamenlijk gebruik te maken van de belastingvoordelen van fiscale partners, dan is het verstandiger om zo snel mogelijk een voorlopige aanslag aan te vragen. Laat je niet verrassen door onverwachte kosten! De belastingdienst zelf heeft een handig overzicht van wat er gebeurd als je gaat scheiden.

Schakel een belastingadviseur of boekhouder in

Een scheiding kan zowel emotioneel als financieel belastend zijn. Het is daardoor belangrijk om op tijd te kijken naar wat voor jou het beste werkt wat betreft de belastingaangifte. Je staat altijd één stap voor als je je laat begeleiden door iemand met kennis door deze moeilijke periode. Goede boekhouders en belastingadviseurs zijn op de hoogte van de laatste veranderingen wat betreft de belasting. Samen kunnen jullie erachter komen hoe je het sterkst uit deze situatie kan stappen.

Conclusie

Doordat het mogelijk is om, in hetzelfde jaar van aanvraag tot echtscheiding, nog steeds fiscale partners te zijn kan dit leiden tot verwarring. Het is van belang om je goed voor te bereiden op de verandering in jouw financiële situatie. Let dus goed op of je ook niet je toeslagen door laat lopen, of aftrekposten laat staan waar je geen aanspraak meer op kunt doen. Laat je niet verrassen, en besluit desnoods om deskundige of professionele hulp erbij te halen.