EEN BOEKHOUDER INHUREN ALS ONDERNEMER: WAT KUN JE VERWACHTEN?

Wat doet een boekhouder? Men doet aan boekhouden als ze willen dat alle zaken netjes op orde zijn binnen zijn-haar bedrijf. Dit geldt voor alle ondernemingen, groot of klein. De meeste taken zijn administratief; de facturen versturen, bonnen verwerken en het opstellen van financiële rapportages… Wat komt erbinnen en wat gaat eruit? Door zorgvuldig en slim te classificeren en te documenteren zorgt een boekhouder ervoor dat u het overzicht kan houden over wat er gaande is binnen uw bedrijf. Bent u in de provincie Utrecht op zoek naar een boekhouder die u kunt helpen met verantwoordelijk omgaan met alle administratieve taken, neem dan een kijkje bij Boekhouder Utrecht Pros.

10 TAKEN VAN EEN BOEKHOUDER

Boekhouden is een vrij breed concept. Het gaat om het op orde houden van de ‘boeken’. Elk bedrijf is verantwoordelijk voor het goed boekhouden. Dit is belangrijk in relatie tot de overheid, aangezien het wettelijk verplicht is om een administratief overzicht te houden van 7 jaar. Dit administratief overzicht bestaat uit:

  • Het grootboek – Een verzameling van de financiële veranderingen van elk jaar.
  • De debiteuren- en crediteurenadministratie – Openstaande rekeningen die nog aan uw bedrijf moeten worden voldaan, en vice versa.
  • De voorraadadministratie – Een overzicht van wat zich in de voorraad bevindt.
  • De in- en verkoopadministratie – Denk hierbij aan facturen, klantenregister, etc.
  • De loonadministratie – Een overzicht van alle lonen.

Een boekhouder kan u dus helpen met het opstellen van deze documenten. Maar een boekhouder kan nog verder gaan. Onder de taken vallen ook:

  • Belastingaangifte – Een boekhouder is op de hoogte van alle wettelijke verplichtingen van bedrijven en kan daardoor ook deze taak overnemen.
  • Facturen opstellen – Ook kan een boekhouder facturen opstellen, doordat deze veel met dergelijke documenten moet omgaan.
  • Adviseren over mogelijke aftrekposten – Doordat hij of zij uw belastingaangifte moet kunnen doen, zijn boekhouders ook op de hoogte op welke wijze u het beste die aangifte kunt doen.
  • Agenda’s – Het maken van de agenda kunt u uit handen geven.
  • Tijdsregistratie – Dit heeft te maken met de aftrekposten.

WAT KOST EEN BOEKHOUDER?

Voor ZZP’ers zijn de gemiddelde kosten per maand 87.65, – euro. Maar de kosten kunnen variëren van 59, – euro tot wel 166,- euro (ZZPdaily). Anderen beweren dat een boekhouder tussen de 40, – euro en 80, – euro kost (Boekhouders.site). Alle prijzen zijn exclusief BTW. De prijs is afhankelijk van de ervaring, overheadkosten voor het bedrijf waarvoor de boekhouder werkt en hoeveel van de hierboven genoemde taken u wilt uitbesteden. In het algemeen, als u een kleiner bedrijf hebt, zult u minder boekhoud kosten maken.

HEB JE EEN BOEKHOUDER OF ACCOUNTANT NODIG?

Een accountant controleert de boekhouding. Ze hebben dus ook een speciale status. Een accountant heeft een accountant opleiding gevolgd, en is verplicht om zich bij te scholen. Een accountant, in tegenstelling tot een boekhouder, kan dus ook een zogenaamde accountantsverklaring uitreiken. Zo’n verklaring is bedoeld als verificatie dat de boekhouding betrouwbaar is verlopen.

De boekhouder onderhoudt de boekhouding. Ze hebben geen speciale status. Hierdoor bestaat er ook een prijsverschil tussen een boekhouder en een accountant. Het is in uw financiële voordeel om uw boekhouding te laten verzorgen door een boekhouder en niet door een accountant.

Beiden leveren wel belangrijk werk voor u als ondernemer en kunnen u adviseren over uw financiële situatie.

VERDIEN JE DE KOSTEN VAN EEN BOEKHOUDER TERUG?

In andere woorden, wat zijn de voordelen van een boekhouder? Een boekhouder in de arm nemen neemt veel zorgen weg. U kunt ervan uitgaan dat uw financiële overzicht in orde is. Bent u een ondernemer die de bonnetjes eerst wegstopt en pas later terugkijkt? Of juist iemand die piekert over of de belastingaangifte wel helemaal goed is verlopen? Dan is een boekhouder wat u zoekt. Kijk voor meer informatie naar onze boekhouding diensten.

Ook is een boekhouder op de hoogte van de laatste aanpassingen en de data waarop uw documenten moet leveren. Onthoudt dat u verplicht bent documenten van tot 7 jaar terug moet kunnen leveren. Zo is een boekhouder dus een uitstekende investering in zowel het nu als in de toekomst. De boekhouder verdient zich terug door zorgen van u weg te nemen, en u te laten concentreren op waar u het beste in bent.

KAN IK MIJN BOEKHOUDING ZELF DOEN?

Het is mogelijk om de boekhouding van uw onderneming zelf te doen. Toch kan een boekhouder dit gemakkelijk over nemen. Door de ervaring en de kennis kan de boekhouder dezelfde taken waarschijnlijk sneller en zorgvuldiger doen. Op de lange termijn kan het dus ook voordeliger zijn om een boekhouder u te laten helpen. Zo komt u niet tegenover verrassingen te staan en krijgt u ook advies over hoe u het beste kan investeren. De tijd die u vrij maakt door de boekhouding uit te besteden kunt u herinvestering in uw onderneming. De vraag is dus eigenlijk: Waarom zou u uw eigen boekhouding willen doen? Natuurlijk behoudt u het overzicht en is het mogelijk om zelf te bepalen hoeveel een boekhouder u kan helpen.

CONCLUSIE

Elk bedrijf, onderneming of ZZP heeft te maken met boekhouden. Om te zorgen dat dit proces zo soepel mogelijk verloopt, is het verstandig om een boekhouder in te huren. De mate waarin de boekhouder zich mengt in dit proces is in uw eigen handen en op deze manier kunt u de kosten en de hulp zelf in de hand houden.